pátek 10. května 2013

KVĚTNOVÁ FILMOVÁ DOPORUČENÍ

Argo a skutečný příběh, který se odehrál na konci 70. let v Íránu. Nemůžu posoudit historickou pravdivost snímku, to přenechávám jiným. Ale nezávisle na tom, jak moc se shodují a jak moc je filmová předloha věrná tomu, co se skutečně stalo, je to snímek hodný Oscara. Alespoň dle mého skromného diváckého názoru. Benu Affleckovi fandím jako režisérovi ještě více jako herci (Gone Baby Gone i Město - skvělé!) .. Jediná věc mě překvapila - nějak nedořešení situace v závěru. Jasně šest rukojmích zachráněno, ale co zbývajících  několik desítek rukojmích, co zůstali na velvyslanectví v Íránu ? Tady se projevuje moje lenost dohledat si historické souvislosti, a doplnit vědomosti o tom, jak to dopadlo ve skutečnosti ...


Another Earth byl mnohem méně sci-fi snímek, než na jaký jsem se těšila. Možná by si to měli v tom popisu upravit. Člověk pak má očekávání a ta se nenaplní. Mnohem více je to drama o vztazích, vině a odpuštění. Zdánlivou podobnost s Melancholií (pokud by vás to snad napadlo na základě fotek), mohu vyvrátit. Podle mě snímek stál hlavně na filmovém výkonu Brit Marling, která se podílela na scénáři, a co jsem koukala, píše samé podobné podivnosti .) Ale je to takový snímek neurazí/nenadchne, přišlo mi, že se z tématu dalo "vytřískat" více.



La Cara Oculta - nejvíce diskutabilní snímek za uplynulý měsíc. A to mi věřte. Doporučila mi ho čtenářka na fb (děkuji!). Upozornění hned z počátku - nečtěte si o něm více než je popis na csfd a nejlépe ani ten ne. Rozhodně nekoukejte na trailery, ať vám není hloupě vyzrazená pointa. Zkrátka mi věřte a koukněte. Pak mě můžete mít chuť prohodit oknem jako Zuz, které se to až tak nelíbilo :D, nebo být spokojení jako několik mých dalších kamarádů, kterým jsem film doporučila a byli podobně nadšení jako já. A pak mi o tom nejlépe napište sem!


Lekci neslušného chování snad ani nevím, co si myslet. Vlastně jednu věc si myslím - snímek je natočen podle divadelní hry a já si zkrátka myslím, že ne vše je dobré zfilmovat a něco by mělo zůstat jen pro divadelní prkna. Umím si představit, že příběh zaujme diváka mnohem více v divadle, než u televizní obrazovky nebo v kině. Očekávejte vysokou koncentraci anglického humoru.


Co jste za uplynulý měsíc viděli vy?

20 komentářů:

  1. Another Earth ma zaujalo už aj na inom blogu, tak asi si to pozriem.
    a tiež si možno pozrierm aj La Cara Oculta. :) dobré tipy. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jéé díky za tipy :)

    gabulka-lovelygirl.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Možná se podívám na to La Cara Oculta :)

    OdpovědětVymazat
  4. La cara oculta rovněž doporučuji, nad filmem dokážu přemýšlet i teď, s odstupem času!

    OdpovědětVymazat
  5. Argo fuck yourself! hrozně se mi ten film líbi :) a rozbrečelo mě to ačkoliv sem koukala ve vlaku... a ostatní rukojimí byli po 444 dnech v íránském zajetí byli rukojmí propuštěni :) (myslim že to bylo zmíněno před titulkama ale nejsem si jistá a teď sem koukla na wiki - http://cs.wikipedia.org/wiki/Americká_rukojmí_v_Íránu :) )
    a La Cara Oculta zní hodně zajímavě kouknu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, už to vím i já, že byli propuštěni! Jen jsem zapomněla aktualizovat článek, co mám napsaný už dýl .)) koukni a pak napiš!

      Vymazat
  6. Ne teď bude La Cara Oculta moc mainstream :D, ale ať se skvělý film rozšíří dál :))

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem teď třeba viděla Je to i můj život. A na La Cara Oculta se podívám :D

    OdpovědětVymazat
  8. Na Argo slyším furt jen samá pozitiva, tak snad se k němu taky časem prohrabu... :D

    OdpovědětVymazat
  9. na Argo sa chystám už dlho, ale nikdy ma to nenapadne, keď hľadám nejaký dobrý film..a La Cara Oculta znie zaujímavo, dnes večer..:)

    http://yn-spire.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  10. ja som teraz pozerala Zápisník jednej lásky ... a podľa mňa je to jeden z najkrásnejších filmov :)♥

    OdpovědětVymazat
  11. Právě jsem dokoukala to La Cara Oculta a... docela dobrý :)

    OdpovědětVymazat
  12. tajomný popis k La Cara Oculta ma zaujal, akurát som teraz nervózna z toho, že mám sto chutí si k tomu niečo pogúgliť (keď si napísala, že radšej nie :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, že radšej ! Rozhodně ne :D pak už to nemá smysl!

      Vymazat
  13. Argo i La Cara Oculta jsou naproste pecky! :)

    OdpovědětVymazat
  14. La cara oculta mi pripadal zozačiatku vtipný, ta hudba, kamera ako z hororu + španielčina. ale po čase som sa tak zakukala že mega dobrý! :)

    OdpovědětVymazat
  15. Mám děsně ráda film Lekce neslušného chování. Připadá mi plný humoru, ale na vysoké úrovni a hodně vyvážený. Všem jej doporučuji!
    Šárka

    OdpovědětVymazat
  16. La Cara Oculta jsem viděla a hrozně se mi ten film líbil :) Akorát nemám ráda takový konce, takže mě ten konec naštval :D

    OdpovědětVymazat

 
Používá technologii služby Blogger.