čtvrtek 23. června 2011

Jane Austen

Je pro mě útěkem z reality, touhou žít v jiné době po dobu čtení knihy a trvání filmu. Podlehla jsem jí už před lety a je mojí nejoblíbenější ženskou spisovatelkou. K článku mě už před nějakou dobou dovedla Ef, která Pýchu a předsudek popsala tak, že to málokdo dokáže lépe.

K samotné Pýše a předsudku. Je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů ... Počet jeho zhlédnutí se na prstech jedné ruky asi nespočítá, vlastně ani na dvou ne. Naivní svět a prostá rodina v rozporu s bohatstvím a vznešeností ... v ní Jane, které byste za její nevinnost nejraději snesli modré z nebe a Elizabeth, která jde popsat nejvýstižněji snad slovem vášnivá. Ironická tak, že takhle si představuji samotnou Jane Austen. Pýcha a předsudek, jako film, je jeden z těch vydařenějších kousků, který se vyrovnal literární předloze. To je můj subjektivní názor. Není lepší než kniha, pro mě je na stejné úrovni. Ráda nejdříve čtu knihy, pak až vidím filmy. Proto jsem měla po přečtení Pýchy a předsudku svoji vizi, v hlavě vytvořený svůj svět ... Po zhlédnutí filmu splynul ten můj svět v hlavě se světem ve filmu a krásně se dotvořily.



Pro mě zkrátka nejlepší romantický film, co jsem kdy viděla a nejkouzelnější román, co jsem kdy četla.

Mimochodem filmových zpracování Pýchy a předsudku je mnoho, zvlášť v seriálových verzích. Viděla jsem jich několik, ale tady v tomhle článku mám na mysli jedině verzi s Keirou Knightley, které se žádná jiná verze nevyrovnala.


Zbývá pět dní.

-- HEZKÝ DEN --

37 komentářů:

  1. milujem ten film !
    kniha sa mi ťažko čítala, ale film super super.

    OdpovědětVymazat
  2. :) ten film je super romanticky :)

    OdpovědětVymazat
  3. tato verze s Keirou je ta nejlepší, protože je zde je nejlepší matthew macfadyen jako pan darcy (spíš bych řekla, že jako pan božský, protože zde božský opravdu je:):)) - nejlepší, hlavně ta scéna co máš na posledním obrázku:)

    OdpovědětVymazat
  4. *stydím se* film jsme dosud neviděla..jen jsem o něm slyšela :) ale určitě ho shlédnu a to určitě dnes večer, miluju romantické filmy!!

    OdpovědětVymazat
  5. Pýcha a Předsudek u mě vede. A to jsem četla všechny knihy od Jane A. Je úžasná. Taky bych chtěla žít v té době. Časté návštěvy, dopisy, večerní čtení v salonku .. krása

    OdpovědětVymazat
  6. o ano, taky jsem fanynkou J.A.! a rovnez jsem videla "pride and prejudice" nescetnekrat! doporucuji britsky miniserial s Colinem Firthem - dokonaly pan Darcy!

    OdpovědětVymazat
  7. je to nádherna,) ale nejvíc knížka^^

    OdpovědětVymazat
  8. Jsem na tom naprosto stejně, po filmu jsem si myslela že lepší už to bejt nemůže, ale ten serial...šest dílů s Colinem Firthem, to je prostě bomba..To musíš vidět :-)

    OdpovědětVymazat
  9. ten film je nádherný a na knížku se chystám taky:))

    OdpovědětVymazat
  10. Taky miluju Jane a její díla. Ale mnohem víc než film (je dost zrychlený) se mi víc líbí seriálové zpracování s Colinem Firthem (ten se mi na Darcyho hodí líp než Darcy z filmu, ale to je asi každýho věc) :)
    http://rockingpowder.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  11. Již dávno za mých pubertálních let jsem vzplanula láskou k panu Darcymu..ach.

    OdpovědětVymazat
  12. Ach pan Darcy ♥ Mám pocit, jako bych v něm viděla mého přítele :)

    BTW, podívej se na film http://www.csfd.cz/film/226343-laska-podle-predlohy/galerie/ :)
    Bude se ti moc líbit

    OdpovědětVymazat
  13. ked som prvy krat videla film, plakala som, bolo to tak vasnive...
    knihu som citala az nedavno a je vyborna! jednoducho roman sa vydaril :)

    lesimple.sk

    OdpovědětVymazat
  14. Vidíš a já nikdy neměla ani knihu ani film ráda. :) Nepamatuju si, že by mě někdy něco nudilo víc. :D Ale co člověk, to jiný vkus, jiný názor a proti vkusu.... :)

    OdpovědětVymazat
  15. Tak tenhle film si poustim tak jednou do mesice ;) je to podle meho nazoru taky nejlepsi verze, ale nekolika dilna verze BBC s Colinem Firthem taky neni marna :)

    OdpovědětVymazat
  16. ten film mě zaujal víc než kniha, fakt úžasnej, a to nemusim romantický filmy:)

    OdpovědětVymazat
  17. tak to se musím co nejdřív kouknout!
    a jestli bude fakticky tak skvělej, máš u mě hubana!

    OdpovědětVymazat
  18. Ten film je krásně natočený, např. dlouhá scéna BEZ STŘIHU na plese, tu miluju:).

    OdpovědětVymazat
  19. Myslela jsem, že jsi to ty (na té první fotce.

    OdpovědětVymazat
  20. Dámy, jak jsem naznačila v článku, viděla jsem vícero provedení a tedy i to s Collinem :) a i přesto říkám, že moje nejoblíbenější verze je z Keirou :) Ale děkuju za ohlasy.

    Agnes: Kéžby! :D

    OdpovědětVymazat
  21. nejoblíbenější film, kniha prostě nej nej nej ! :)

    OdpovědětVymazat
  22. ..a zatím to vypadá,že budu mít dvacátýhodevátýho volno )

    OdpovědětVymazat
  23. Ano ano ano, to je prostě srdeční záležitost:-)

    OdpovědětVymazat
  24. Ja mám tiež strašne rada film aj knihu! A všetky knihy od Jane Austen mám rada.... Ale sranda, ako si popísala Elisabeth, že je vášnivá a ironická - sranda,ale každý vidí asi fakt jednu a tú istú osobu trochu inak :-) Mne sa síce tiež zdá vášnivá, ale nie natoľko, aby strácala kontrolu nad sebou, hmmm... Možno by som ju popísala aj slovami ako veľmi bystrá, kultivovaná, prirodzená, vnímavá, živá...
    A máš rada aj Rozum a cit? A filmovú verziu s Emmou Thommpson a Kate Winslet a Hughom Grantom a Alanom Rickmanom?
    A keď je reč o Jane Austen :-) - sestry Bronteové nemáš rada? A čo Búrlivé výšiny (česky tuším Na větrní hurce alebo tak nejak)a filmové spracovanie s J. Binoche a, dokelu, vypadlo mi teraz meno herca, ktorý hral Heathcliffa :-)))
    Uf, som sa rozpísala,ale keď ja mám Jane Austen tak rada..... :-)

    Lily

    OdpovědětVymazat
  25. Lily: O ztrácení kontroly nebyla řeč :) Rozum a cit mám ráda, ale ne tolik jako Pýchu a předsudek. Každopádně ve filmu pak u mě vede Alan Rickman.

    Na větrné hůrce mě tolik nevzalo, ale ještě mu dám šanci v létě :))
    Ale mám ráda hodně Jane Eyre s Charlotte Gainsbourg! To jsi viděla? :)

    A nevadí, jsem ráda že to někdo má stejně!

    OdpovědětVymazat
  26. Alan Rickman je dobrý!!! V Rozume a cite sa mi tiež páči najväčšmi on a tiež Emma Thompson, obaja sú perfektní herci....A Rickman - plukovník je pre zo všetkých mužských postáv filmu najpríťažlivejší (určite by som sa nezaľúbila do Willoughbyho :-)

    Videla som verziu Větrné hurky s T. Daltonom a úplne ma to spracovanie rozčúlilo, neviem, zdalo sa mi veľmi zlé....Ale s Binoche a Ralphom Fiennesom (už som si spomenula na meno :-) ) to je o inom, videla som to najmenej desaťkrát! Podľa mňa sa najviac zhoduje s knihou. A krásna hudba, úplne vystihujúca atmosféru...

    A Jane Eyre s Ch. Gainsbourg je moja najobľúbenjšia! Veľmi sa mi páči William Hurt ako pán Rochester - nemyslím fyzicky, ale tak celkovo,skrátka pán Rochester, ako má byť :-)

    Lily

    OdpovědětVymazat
  27. Film taky miluju a kniha, no přečetla jsem ji jedním dechem :)

    OdpovědětVymazat
  28. Lily: Alan tam byl nejlepší :) Asi díky němu mě ten film bavil především. Bohužel duo Hugh Grant a Emma Thompson mi nesedělo, i když mám ráda oba herce, ale spolu to nebylo ono.

    Na obě verze Větrné hůrky kouknu, díky že jsi mi to připomněla. Měla jsem je v plánu už loňské léto, ale nejdřív si přečtu knihu.

    OdpovědětVymazat
  29. K téhle knize se chystám už dlouho, ale moc mě nelákala právě svou profláklostí - strašně nerada čtu knihy u kterých vím konec. Ale léto přede mnou a tahle kniha je jedna z položek na to-do-listu. Stejně jako film. A koukám, že i seriál s Colinem si asi nenechám ujít. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  30. K. Tak ono u takové knihy a především autorky, není těžké odhadnout konec, i kdyby ta kniha profláklá nebyla ;) Ale určitě si ji nejdřív přečti a pak film a pak verze s Collinem.

    OdpovědětVymazat
  31. Verze s Keirou je prostě božská

    http://luczynky-world.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  32. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Obchod odkudkoli - Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, tabletu a mobilu

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat

 
Používá technologii služby Blogger.