úterý 5. ledna 2010

SALON DAGUERRE

V Brně kousek od České se nachází kinokavárna, galerie a knihovna Salon Daguerre. Ze zdí zde dýchá stará doba a hned na první pohled se zde cítíte jako doma. Příjemná obsluha i komfortní nábytek jen podporují pocit starých časů.
Vše začíná už u vchodu, kde se můžete upravit u zrcadla, ještě než vstoupíte do kavárny. Už tahle drobnost mě nadchla natolik, že jsem se nemohl dočkat co přijde dál. Za dveřmi vás hned pozdraví obsluha z poza baru, od kterého vidíte do celé hlavní části Salonu Daguerre. Naproti je mohutná knihovna, ve které jsou stovky svazků nejrůznější literatury. Vlevo pak vcházíme do druhé poloviny kavárny s krásnými ohýbanými židlemi značky TON, které jsou šperkem celé kavárny.
Tento prostor je dokreslen krbem a dvěma pohovkami.




Spodní patro s krbem s knihovnou


Pokud vystoupáte po starém dřevěném schodišti do prvního patra, ocitnete se v galerii a improvizovaném kinosálu kde se pořádají nejrůznější vernisáže, akce a promítání. Zde musím podotknout, že Salon Daguerre je jedno z mála míst, kde stojí za to jít i na WC.


Bar

Celkově tedy hodnotím více než kladně. Velikou předností celého podniku je jeho interiér, atmosféra a kouzlo. Nepostrádá však nic z pohostinství, ba naopak. Podává se zde vše, co v dobré kavárně očekáváte. Příjemnou třešničkou je možnost koupě knihy, či jen jejího zapůjčení ke kávě, která se zde podává vskutku výborná.
Pokud se někdy potkáme, bude to v Daguerru.

Salon Daguerre - denně 16 až 01 hod
Slovákova 1
Brno

www.daguerre.cz

Alli

7 komentářů:

  1. Z fotek to vypada strasne krasne. Mam rade takove utulne mista na posezeni s prateli, ale bohuzel nejsem z Brna, takze se tam asi nepodivam :(

    OdpovědětVymazat
  2. Je to vážně kouzelné místo. Mám ještě nějaké fotky, tak je přidám. Pokud ale v Brně budeš, určitě se tam podívej.

    OdpovědětVymazat
  3. aaach, jak se mi stýská po Brně...vypadá to vážně skvěle, moc se mi líbí ta knihovna v kavárně, protože většinou vídám v takovýchto podnicích jen stojánek s bulvárem typu Blesk...

    OdpovědětVymazat
  4. já si tedy sebou nosím většinou knihy vlastní ale nápad s knihovnou přímo v kavárně se mi moc líbí..to u nás na maloměstě nemáme!

    OdpovědětVymazat
  5. ja jsem tam byla teda jen jednou(kamaradka tam pracovala) a musim rict, ze me kavarna nejak extra nezaujala. podobnych "retro" kavaren je ted podle me docela dost...v hradci ma tydle knihovny knihomol(linda rikala, ze tu studujes, tak urcite znas.) a dokonce ted i v nasem zapadakove, kde bydlim jednu otevreli (ta je mi dokonce milejsi.)...ale strasne me v brne okouzlila zemanka, jestli znas.)

    OdpovědětVymazat
  6. Mě se na ní hrozně líbilo to spojení s galerií a kinem. To ji docela odlišuje od ostatních, ale kaváren a nápadů je spousta, bohužel všechny sem ještě neviděl. Knihomol je celkem fajn, to je pravda a Zemanku bohužel neznám.

    OdpovědětVymazat
  7. Na Salonu Daguerre je příjemný zejména fakt, že není "retro". Interier starého bytu včetně původní knihovny je zkrátka takový, jak se dochoval po panu lékárníkovi, někdejším majiteli domu. Naopak "Zemanka" je totální retro -replika, postavená v devadesátých letech. Nicméně, půvabu a elegance jí to neubírá:o) Anonym Odporný

    OdpovědětVymazat

 
Používá technologii služby Blogger.