čtvrtek 14. ledna 2010

CAFFÉ MINOR

V dnešním článku bych vás velmi rád seznámil s poetickou a zaručeně nejmenší kavárnou města Brna. Pokud jste četli recenzi kavárny Salon Dagguerre, určitě jste si všimli, že mě značně okouzlila její atmosféra a aroma starých časů. O Caffé Minor budu bezproblémů tvrdit totéž a ještě to podtrhnu vtipem a roztomilostí, kterými kavárna disponuje. Jak sem již naznačil, kavárna je opravdu nejmenší v Brně a určitě i blízkém okolí.



Nacházejí se zde jen 4 stolečky po dvou místech a jeden po čtyřech u okna. Dále bar s usměvavou obsluhou a dál, dál snad jen stolička na ulici. Účel? Je pro kuřáky, nebo hosty, kteří potřebují vyřídit mobilní hovor. Vtip a elegance. Vnitřek kavárny působí uceleně, ale ne stísněně. Velmi vysoký strop, který při rekonstrukci odkryl svá tajemství v podobě červených vzorů podél místnosti otevírá celý prostor a dává pocit vzdušnosti. Veliké okno od podlahy ke stropu poskytuje dostatečnou zásobu denního světla a vy jím pak zase můžete sledovat rušný Úvoz.



Nikdy by mě nenapadlo, že v takovém podniku bude možné provozovat i akce nad rámec kavárny. Mluvím o vernisážích, koncertech, loutkovém divadle nebo autorské četbě. Pokud jde o Minor, tak jsem se ujistil, že to jde. Na stěnách zde probíhají vernisáže nepřetržitě. Je to zásluhou Steiner Group, což je fotospolek, kolem kterého se nápad vzniku Minoru zrodil. Koncerty a autorská četba nejsou problém i na několika čtverečných metrech. Divil jsem se, ale je to tak.
Na začátku jsem zmiňoval usměvavou obsluhu. Ta je výborná a díky tomu, že zde má na starosti jen pár hostů, nestane se, že by jste strádali nedostatkem kávy, pečiva a zákusků, kterých zde mají dostatečný výběr. To hlavní, káva, je skutečně výborná a s chutí bych si dal dva šálky jen když si na ni vzpomenu.

Závěrem už tedy řeknu jen pár slov. Posezení v Minoru během deštivého večera, pozorovat skrz okna auta míhající se ulicí a popíjet skvělou kávu při poslechu pohodové hudby, to je víc než skvěle využitý čas. Je krásné, že Minor umí být rušný jako Pařížská Le Café de la Paix nebo klidný jako dopolední kavárna Slavie.



Úvoz 64
Brno, Czech Republic, 602 00

Pondělí - pátek:
8:00 - 23:00
sobota:
16:00 - 21:00
Neděle:
14:00 - 22:00

Poznámka: Tento článek vznikl v době, kdy kavárnu vlastnili původní majitelé a zakladatelé Michaela Absolonová a Vojtěch Sláma. Po jejím převzetí novým provozovatelem doufám, že si kavárna udrží úroveň a hlavně přízeň svých hostů.

Alli

2 komentářů:

  1. Ach to si napsal moc hezky, dostala jsem chut na kávu a hudbu,teplo a plyš jimž Minor oplývá. Hned tam jedu!

    OdpovědětVymazat
  2. tohle by se mi líbilo v Praze:(

    OdpovědětVymazat

 
Používá technologii služby Blogger.