středa 9. ledna 2013

LEDNOVÁ FILMOVÁ DOPORUČENÍ

Nebýt toho, že se na mě v posledních dnech valily kladné ohlasy na Perks of being wallflower, pravděpodobně bychom si ve filmových doporučeních střihli další přestávku. Neměla bych moc co doporučovat, ale tenhle film mě donutil dát to dokupy. Na Perks jsme se s kamarádkou velmi těšily v období před létem, jenomže nakonec u nás tenhle film v kinech neběžel. S postupem času jsem na něj zapomněla,  protože stále nebyl k sehnání a objevil se relativně nedávno a už to jelo ze všech stran. "Znáš to? To musíš vidět!" .. "Ty jsi to ještě neviděla?!" A ano, i vy to vidět musíte. Tolikrát zpracovaný příběh o teenagerech z americké střední, o šikaně a středoškolských problémech, zase pojatý jinou formou. Hlavní, řekněme škaredé věci, byly podány tak nějak nenásilně, lehce skrytě a vyváženy těmi hezkými momenty filmu a skvělým soundtrackem. Navíc můžete čekat, že Ezra Miller se tady objeví v některých nejbližších doporučeních, už dlouho se chystám na film Musíme si promluvit o Kevinovi. Tentokrát připojuji i nejlepší píseň soundtracku.



Štěstí na dosah jako důkaz toho, že i v televizi běží občas něco pořádného. Viděla jsem ho v období svátků a je to velmi silný film, kdy střídavě chcete brečet a smát se a brečet a smát se. A když zjistíte, že byl natočen či inspirován podle skutečného příběhu, tak chcete brečet ještě více. O zoufalství, nekonečné smůle (takové, že už si myslíte, že horší to být nemůže a ono jo) a o touze a schopnostech hlavního hrdiny (Will Smith) tomu čelit. Jo, to chcete vidět.

A nakonec zase jedno doporučení filmu, na kterém jsem byla v kině - Anna Karenina. Mám slabost pro Keiru Knightley, režiséra Joe Wrighta, a tyhle silné příběhy, takže je jasné, jak moc jsem se těšila. Neviděla jsem ani trailer, takže jsem nevěděla do čeho jdu (na trailery většinou nekoukám). A to se pořád ze všech stran ozývalo "velmi netradiční zpracování". Ale co to znamená, to už nikdo neřekl a jestli je to netradiční zpracování dobré to taky ne. Jak jsem psala, jsem fanynka Joe Wrighta - těšila jsem se na Rusko na plátně, na přírodu, záběry z Petrohradu i Moskvy, západy slunce, no prostě na klasický jeho klasický film. Jenomže on takový nebyl. Hodnou chvíli mi trvalo se smířit s tím, že většina záběru bude interiérových, žádný Petrohrad, ani Moskva. Ale když k tomu smíření, málem až na sklonku filmu, došlo tak ano, splnil má očekávání a byl povedený. I přesto si ale pohrávám s tím, že stará a, ano ještě sovětská verze, byla zkrátka lepší. Musím se na ni znova podívat, viděla jsem ji před pár lety a tehdy mě uchvátila. Ehm, a to že Kareniny bratr byl pan Darcy mi došlo v poslední minutě, když ho kamera zabírala přímo zepředu a mně to najednou problesklo hlavou. Byl k nepoznání. 


Milí čtenáři, není to tenhle měsíc s doporučeními jenom tak, protože mi věřte, že vidět musíte všechny tři filmy. A pak mi napište, jak se vám líbily. A taky vaše doporučení, jako vždy ;)

25 komentářů:

  1. Annu jsem ještě neviděla, ale těším se na ni moc. Perks jsou dokonalost, mám rozečtenou knihu :)

    OdpovědětVymazat
  2. jinou Kareninu než tu novou jsem neviděla, a zatím ani nečetla..mě se tohle zpracování líbilo (pravda, trošku roztahané a místy zdlouhavé) a bavilo mě :)..o perks jsem neslyšela, ale podívám se na to..tipy na filmy vždy ráda uvítám :))

    OdpovědětVymazat
  3. Karenina a Štěstí na dosah jsou skvělý. První jsem neviděla:)

    OdpovědětVymazat
  4. na annu kareninu sa chystám a The Perks Of Being a Wallflower ma neskutočne potešili, pred cca dvoma rokmi som čítala knihu a tá si v mojom srdci získala špeciálne miesto a mám pocit, že ju tak skoro nič nenahradí :) film sa mi páčil a hudba bol najlepšia, čo som počula od 500 Days Of Summer, plus obsadenie... aach :) We Need To Talk About Kevin odporúčam, skvelý film!

    OdpovědětVymazat
  5. presne tieto filmy som videla posledné dni a tiež som chcela robiť o tom post a ty si mi to vyfúkla :D

    OdpovědětVymazat
  6. Annu bych chtěla vidět :) ty další dva jsem viděla a byli naprosto boží :))

    OdpovědětVymazat
  7. Perks mě pěkně zklamalo (teenageři, co si hrajou na hudební znalce a neví, kdo je Bowie? nekonečný nesmyslný střihy, aby to působilo umělecky?). Každopádně Annu musím vidět :) trochu jsem se filmového zpracování bála, ale všichni to neskutečně chválí

    OdpovědětVymazat
  8. Na Annu Kareninu jsem se šíleně těšila (jsem blázen do tý knížky) a nezklamala.
    V poslední době jsem se docela dala na klasický ruský autory, třeba film Oněgin se mi taky fakt líbil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oněgin je jeden z mých nejoblíbenějších filmů .)

      Vymazat
  9. Anna Karenina mě hodně láká. Perks jsem viděl a moc se mi to líbilo!

    OdpovědětVymazat
  10. Annu by som si pozrela.
    a kde si pozerala The Perks of being a Wallflower prosím ťa? pretože ja to nikde neviem nájsť. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://ulozto.cz/xq8kMpz/the-perks-of-being-a-wallflower-vlozene-titulky-avi
      dokonce slovesnké titulky :)

      Vymazat
    2. Přesně na tohle jsem koukala i se slovenskýma titulkama .)

      Vymazat
  11. všetky filmy som videla a the perks of being a wallflower už asi 3x,zaradil sa medzi moje obľúbené :D

    OdpovědětVymazat
  12. Prvé dva filmy zbožňujem! A Annu by som veľmi rada videla, kniha sa mi páčila, tak som zvedavá aj na film! :)

    OdpovědětVymazat
  13. Musíme si promluvit o Kevinovi je výborný film!

    OdpovědětVymazat
  14. Štěstí na dosah jsem zrovna nedávno viděla. Úžasný film :)

    OdpovědětVymazat
  15. kolem mě teda nikdo o perks nemluvil, naopak já jsem ta, která o tom všem básní...má to takous atmosféru, že to opravdu všichni musí vidět! :D

    OdpovědětVymazat
  16. Já doporučuji Atlas mraků a nedoporučuji Bídníky - zklamání a velká nuda pro všechny, kteří viděli X-krát muzikál...

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
  17. ha Perks sem si zrovna stáhla! Štěstí na dosah je krásnej film - hezy sem si u toho pobrečela... a tu Annu teda jo jo? musim kouknout :)

    OdpovědětVymazat
  18. No Bídníky boli podľa mňa skvelí....Ja mám síce najradšej starú verziu ešte so Jeanom Gabinom, ale neporovnávala by som to, predsa len toto bol muzikál... A Karenina ma zas sklamala. Možno pre tých, čo čítali knihu, mohlo byť takéto spracovanie zaujímavé, no ja som sa k čítaniu ešte nedostala a keby som nepoznala také tie základné info zo školy, tak by som možno ani celkom nepochopila, o čo ide, hmmm...
    Lily

    OdpovědětVymazat
  19. No, všetky tri som videla :).
    Pursuit of happynes ale už dávno. Práve ten film z tých troch hodnotím najpozitívnejšie. Dojemný, emotívny a jednoducho krásny. :)
    Perks žeriem hlavne kvôli Emme a soundtracku.
    No a Anna ma trošku sklamala, tiež som sa tešila na exteriéry. Ale Keira a kostýmy mi to výsledné hodnotenie trošku vylepšujú.

    OdpovědětVymazat
  20. Kareninu som taktiež videla v kine a bola som milo prekvapená, mne sa veľmi páčila :)

    OdpovědětVymazat

 
Používá technologii služby Blogger.