neděle 8. ledna 2012

Books

Malý přehled knih, co jsem si za poslední období pořídila (vyjma Nemesis, ten není můj), a které se chystám přečíst. Římské povídky jsou druhou knihou od Moravia, která se usídlila v mé knihovně. První je Horalka a od doby, co jsem si ji koupila, hledám stejné vydání Římanky, zatím bezúspěšně. Tak jsem si aspoň koupila Římské povídky, které mi vyplní čas, než najdu Římanku do páru. Otčenáška už mám teoreticky delší dobu, ale vrátil se ke mně až teď, měla ho půjčeného Andy. Sirotek lowoodský je jakýsi úvod k Jane Eyre, o době, kdy Jane žila právě v ústavu jako dítě. Jelikože jsem nečetla ani Jane Eyre, přišlo mi fajn začít tímhle, a potom navázat. A pak už snad budu moci konečně objektivně zhodnotit jestli je lepší filmová verze s Charlotte Gainsbourg, které fandím dosud nebo ta nová s Miou Wasikowskou. Musím uznat, že ta sbírka knih je naprosto nesourodá. Nemesis - detektivka ze severu. Bojím se, že po Larssonovi už další nedocením, byť je Nesbø poměrně vychvalován. Larsson asi stejně bude první, a poslední autor detektivek, kterého kdy budu číst. 

Co posledního přibylo v knihovně vám? A čím mám začít já?

-- HEZKÝ DEN --



27 komentářů:

  1. půjčení něčeho od škvoreckýho= první věc, kterou udělám po zkouškách.

    OdpovědětVymazat
  2. První a poslední autor detektivek? Ty jsi nikdy nečetla Agathu Christie? To musíš! Je... fenomenální :))

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna dneska jsem dočetla Nemesis. Teda začala jsem ji číst včera :D. Musím říct, že je to stejně jako Milénium hodně čtivý, hodně napínavý a hodně dobrý. V knihovně už mám rezervaci na všechny další knihy, co tam od něj maj.
    Jestlis ještě nenarazila na Game of Thrones, tak doporučuju jak seriál, tak knihy.

    OdpovědětVymazat
  4. Až to téhle chvíle jsem neměla tušení o existenci Jane Eyre s Charlotte Gainsbourg! Fíha, to musím napravit! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Janu Eyrovou jsem četla a stala se jednou z mých nejoblíbenějších knížek. Poté jsem shlédla první vydání filmu a byla jsem shnusena. Až druhé vydání mě zaujalo a líbilo se mi, byť mám k němu dost poznámek a připomínek.
    Když v ráji pršelo mám doma taky, ale ještě jsem to nečetla.
    A Larssona právě čtu a je to bezvadné. Přesně takové jaké jsem čekala!

    OdpovědětVymazat
  6. Snažím se učit na zkoušku, ale jakmile bude klid ráda bych začla s Britskou klasikou.

    OdpovědětVymazat
  7. Nejlepší knížky jaké jsem snad vůbec kdy četla jsou Dítě číšlo 44 a pokračování Utajovaný projev od Toma Roba Smitha!

    OdpovědětVymazat
  8. mojí biblí se aktuálně nedobrovolně stala kniha Richarda Hindlse - Statistika pro ekonomy :-((. Rozhodně nedoporučuju. Není zábavná ani uchopitelná a i když mám velkou fantazii, pod tímto obsahem si nepředstavím NIC.
    lookisfree.tumblr.com

    OdpovědětVymazat
  9. Jako autora detektivek také doporučuji A. Christie, je skvělá! Jako Larsson ;-)

    Od Moravii jsem si pořídila Nudu, ale ještě jsem se k jejímu přečtení bohužel nedostala.

    OdpovědětVymazat
  10. Nemesis bych si taky chtěla přečíst někdy:-)

    http://luczynky-world.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  11. Mně knížka Muži, kteří nenávidí ženy moc nebavila. Tady ne že by to nebylo napínavé a tak, ale bylo tam spoustu stran, které mě nabavily a které jsem přeskakovala. Takže mě první díl odradil od dvou zbývajících. Jenže teď jsem celou trilogii dostala v Vánocům, takže si to asi přečtu...Když už to mám doma... A Agatha Christie je prostě klasika. terka

    OdpovědětVymazat
  12. Já můžu doporučit Miloše Urbana - třeba "Santiniho jazyk" - to byla láska na první počtení :)

    OdpovědětVymazat
  13. Mě přibylo Zmizet a Marta v roce vetřelce obojí od Petry Soukupový (určitě ji znáš) ;)

    OdpovědětVymazat
  14. souhlasim s malin - agatha christie nic?!! ale je fajn ze jeste nekdo cte :) toho otcenaska jsem cetla taky, myslim ze mame u nasich uplne stejne vydani :) a Jane Eyerova me hrube nebavila, tak jsem zvedava, co na to pak reknes :)

    OdpovědětVymazat
  15. honzova teta ma v knižnici tu rimanku čo hľadaš!

    OdpovědětVymazat
  16. Vieš čo, mne sa zdá, že Sirotek lowoodsky je časť Jany Eyrovej, nie iba akýsi úvod k nej. Ja som to tuším dakedy dávno čítala u babky :-)Ale však uvidíš.
    A Horalka je dobrá? My máme doma Rimanku, ale čítala som to ešte takmer ako decko a pamätám si, že ma to síce bavilo, ale nepáčilo sa mi to, no ale teraz by som už asi zas mala iný názor.
    Moja rada je - začni podľa nálady :-)

    Lily

    OdpovědětVymazat
  17. Janu Eyrovou jsem si vybrala k maturitě a tak mě bavila, že mě mrzelo, že jsem si jí nevytáhla. A Otčenáška nám furt doporučovala učitelka, ale trochu mi trvalo než jsem se začetla. Měj se ;)

    OdpovědětVymazat
  18. Ta s Miou je nejlepší!!! Možná kvůli tomu, že se mi v té roli Charlotte prostě nelíbila. Římanka byla moje úplně první kniha od Moravii a hned jsem se do toho jeho psaní zamilovala, nej od něj je podle mě asi Nuda

    OdpovědětVymazat
  19. Ad detektivky - taky mě nikdy nebavily, ale Georges Simenon a jeho komisař Maigret = addict!

    OdpovědětVymazat
  20. pekný blog :) aj knihy vyzerajú zaujímavo

    OdpovědětVymazat
  21. Lily má pravdu, Sirotek lowoodský je prvních několik kapitol "pravé" Jany Eyrové. Čili je vlastně zbytečné číst nejdřív to - vyšel jakože "pro mládež", protože končí s Janiným dětstvím a odchodem z internátní školy.

    Co bych ale doporučila, je doslov - ten si přečti a pak bych rovnou přešla k Janě Eyrové celé. Mám z toho státnice, dá se mi věřit ;)

    OdpovědětVymazat
  22. tak teď mám chuť si všechny ty knížky pořídit :D :). já naposledy přelouskala Paní Bovaryovou a ač to byla povinná četba, tak se mi to nejvíc líbilo. Četla jsi?)

    OdpovědětVymazat
  23. Mně přibyli o Vánocích dva Larssoni a netrpělivě vyčkávám na konec ledna, až mi přijde kapesné, abych si mohla koupit třetí díl :)

    OdpovědětVymazat
  24. Rímske poviedky by som si tiež veľmi rada prečítala, keďže naposledy ma jeho Rimanka dosť zaujala :)

    OdpovědětVymazat
  25. Vzhledem k palbě výčitek ohledně Agathy C. slibuji všem, že se polepším a přečtu si ještě ji.

    A taky díky všem za tipy, hlavně za Nudu od Moravii!

    Léňa: Tak vzhledem k tomu, že už jsem setkala i s Větrnou hůrkou a pak ještě třetí sestrou Bronte, celkem vím co čekat ! A jelikož ty filmy miluju, není co řešit. Spíše mě štve, že už jsem ty filmy viděla :D

    Lily: Horalka je velmi dobrá, alespoň podle mě. Ale pokud se ti nelíbila Římanka, tak nevím. Myslím, že tyhle dvě zrovna k sobě budou mít hodně blízko.

    Aranel: Já si to i v první chvíli myslela, druhá varianta byla, že tohle je obsáhlejší, než část v Jane Eyere, protože je jasný, že vím že v Jane Eyere to taky začíná dětstvím. Každopádně si ji už přečtu, když ji mám doma, ne? Navázat v Jane Eyere pak není problém přeci.

    Annémone: To se máš na co těšit. Uvažuju, že si je v létě přečtu všechny znova :)

    OdpovědětVymazat
  26. teda teda s tou Janou to naprav je to uplně úžasná kniha! a jinak já se stala hrdou majitelkou čtečky takže teď stahuju všechno o čem zaslechnu tákže děkuju za tipy! :)

    OdpovědětVymazat
  27. Téda, klobouk dolů, jsi opravdový čtenářský guru! :) Taky jsem teď nahromadila pár knížek a těším se, až se do nich pustím§! :)

    OdpovědětVymazat

 
Používá technologii služby Blogger.