pátek 8. ledna 2010

HANEBNÝ PANCHARTI

„Bylo nebylo v nacisty okupované Francii…“, tak začíná oficiální text k poslednímu filmu Quentina Tarantina(Pulp Fiction, Auto Zabiják, Kill Bill, Jackie Brown). Snímek se skutečně odehrává ve Francii, v době okupace za druhé světové války a byl kultovní ještě před svou premiérou díky Tarantinově nesmírné popularitě. Pro mnohé pak nebylo překvapením, když kritici pancharty uvítali s nadšením. Na stránkách www.csfd.cz. byl film ohodnocen 87%, což ho katapultovalo na 160. příčku nejlepších filmů webu. Na objektivitu hodnocení uživatelů nebudu brát zřetel. Tak jako tak je to skvělý výsledek a proto se Vám pokusím tento snímek přiblížit nebo se aspoň podělím o názor, v případě, že už jste jej zhlédli.
Struktura filmu je typicky Tarantinovská. Povídky. Opět jsou zde. Dvě hlavní dějové linie vyprávějí příběh Shosanny (Melanie Laurent) a poručíka Aldo Rainea (Brad Pitt) a jeho Hanebných panchartů. Také se tu objevuje postava německého důstojníka „ Lovce židů“ Hanse Landy (Christoph Waltz), která propojuje obě linie dohromady a na konci se střetává ve velkém finále se všemi aktéry. Než se pustím do nastínění obsahu jednotlivých kapitol, popíšu stručně, o kom zde mluvíme.



Aldo Rain a pancharti
Nejdříve poručík Aldo Rain. Trochu apač, žid a hlavně velitel panchartů, což je jednotka, kterou sestavil za účelem vybít nacisty“ holýma rukama“. Z panchartů jmenuji jen Eli Rotha, který ztvárnil „Źida Baribala“ Donnyho Donowitze, ubíjejícího nacisty baseballovou pálkou a Tila Schweigera, německého herce, v roli Hugo Stiglitze. Stiglitz je německý důstojník, který svévolně vraždil ostatní důstojníky, díky čemuž ho pancharti osvobodili z vězení a přibrali do jednotky.



Shosanna
Źidovka, jejíž rodinu vyvraždil Hans Landa. Provozuje kino, které zdědila po tetičce a ve kterém se koná veliké finále filmu. Kolem Shosanny se také pohybuje postava válečného hrdiny v podání Daniela Brühlema, který se domáhá její pozornosti. V souvislosti s ním se objevuje i krátký film Pýcha národa, který režíroval Eli Roth, vyprávějící o jeho válečných zásluhách. Na DVD jej naleznete v celé délce 5:30 minut.
Poslední postavou je „Lovec židů“ Hans Landa, který je však tak geniálně ztvárněn, že ho nechám jako třešničku na dortu. Je skutečně kořením osudů postav.
Obě linie nepostrádají takřka nic. Filmu by bez problémů slušelo i pár minut navíc. Scény s pancharty jsou opravdu vkusné, vtipné a s chutí bych si je přehrál dvakrát. Trochu opakem je linie vyprávějící o Shosanně, která prožívá napjaté chvíle, kompenzované krásnými interiéry kina a kaváren.

Ze začátku nám tedy Tarantino představí pancharty, Shosannu a Hanse Landu.
Postupně budeme sledovat v časově kratším úseku vývoj situace ohledně kina Shosanny a plánované premiéry Pýchy národa, která má proběhnout právě v něm. V delším období pak probíhá řádění panchartů, kteří se stanou postrachem a hrozbou německých vojáků, což se lidem kolem Adolfa Hitlera samozřejmě nelíbí a proto jednají o jejich brzkém zlikvidování.



Co tedy dodat? Film mě celkově potěšil. Aldo Rain by si jistě mohl podat ruce s Julesem Winnfieldem a Vincentem Vegou. Rozhodně jsem ocenil Tarantinův nápad, obsadit role herci, podle jejich národnosti. Tedy německého důstojníka německým hercem, francouzku francouzkou a tak dále. Nejprve jsem tomu nedával význam, ale hned v první scéně jsem zářil.
Opět tedy opakuji, Tarantinovská klasika, která předčila očekávání a patří do zlatého fondu filmových fanoušků i klasiků.

Pokud Vás film zajímá, rozhodně doporučuji sekci „zajímavosti“ na www.csfd.cz. a jako bonus přikládám moje oblíbené video, které si získalo přízeň diváků. Jedná se o nekompromisní italský přízvuk Aldo Raina:



Alli

7 komentářů:

  1. Skvělá a výstižná recenze. Film ani chvíli nenudí ... Nejvýraznější a nejnechutnější postavou je určitě "Lovec židů", který byl zahrán výborně. Jinak taky herec z Komisaře Rexe si pravděpodobně střihl největší roli na světovém plátně. Umí hrát i bez psa, jak je vidno. Skvělý film, ke kterému se určitě vrátím a ohodnotila bych ho na více, než 87 % :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tarantinovy filmy mě, asi jako jednu z malého množství lidí, nikdy úplně nezaujaly. HP jsem ještě neviděla, ale třeba mě Tarantino překvapí..:)

    tres-chiq.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Tarantina naprosto zbožňuju..viděla jsem všechny jeho filmy (i ty o kterejch většina smrtelníků nemá tušení) a Pancharti mě naprosto uchvátili :) Pittův přízvuk je geniální! A Eli...no prostě výborný! Jinak - já bych se ráda podívala na film i jenom o Panchartech příběh Shosanny dobrý ale banda zabijáků byla přece jenom zábavnější :)

    OdpovědětVymazat
  4. Máš to napsané více než dobře!

    Ten film se mi moc líbil. Není to vůbec klasický Tarantino - před tím, než jsem se na pancharty koukla, jsem se trochu bála, co to zase bude zač. Ale téma války zpracoval moc povedeně.

    Přímo úžasný byl soundtrack a moc dobře se taky povedl scénář a dialogy.

    A na to, že moc nemusím Breďáka, tak mě v tomhle snímku příjemně překvapil.... ;)

    Zdraví Thery

    OdpovědětVymazat
  5. Moc děkuju za reakce na článek a názory na film.

    A k tomu co říká Thery. Film se trošku liší, je to pravda a mám pocit, že je to právě tématem války. I Breďák je v Panchartech jednička.)

    Jirka

    OdpovědětVymazat
  6. První dvě kapitoly bezvadný. Zábavný dialogy a hlavně postava Alda Raina(Brad Pitt) mě opravdu pobavila. Ale pak už to bylo jen zdlouhavý čekání na pointu celýho filmu. Závěr s řechtajícím se Hitlerem a brutálním masakrem mě fakt neoslovil. Oheň a prostřelení davu několika zásobníkama z MP40 asi nestačilo. Muselo to celý ještě vyletět do vzduchu.

    Možná to bylo přehnaným očekáváním, ale film se mi nijak zvlášť nelíbil. Nebyl špatný, ale prostě to asi není můj šálek čaje.

    OdpovědětVymazat
  7. ten film me hodne pobavil, misty sice s rukama pred ocima (mooc krve), ale arrrrrivederči jsem prijala za sve .))

    OdpovědětVymazat

 
Používá technologii služby Blogger.