úterý 19. ledna 2010

POVYK KOLEM NIČEHO


Poslední dva nebo tři měsíce se v tisku a na internetu objevují zprávy o hazardování s osobními informacemi, které lidé, hlavně mladí, zveřejňují v sociálních sítích. Nejčastěji skloňovanou sítí je Facebook, který od svého vzniku v roce 2004 zažil dosud nevídaný boom. Uživatelé se kvapem množili a množí po celém světě. V ČR tomu není jinak a možná i proto si ho začala veřejnost všímat důkladněji. Pro média se z původně nevinné stránky stal trhák, který je potencionálním nebezpečím pro mládež. Poslední týdny se zmiňuje to, že je terčem vtipálků, kteří poukazují na to, že se uživatelé chovají jako stádo. Jedná se o to, že se uživatel bez rozmyslu přidá do skupiny, která ho upoutala svým názvem a posléze zjistí, že její autor změnil obsah a z našeho uživatele je nyní rasista nebo volič Jiřího Paroubka a ČSSD.
Tyto dva případy se totiž skutečně nedávno staly a jen potvrdily, že uživatelé sítě Facebook se přidávají ke skupinám z principu nebo pro zábavu. Ale pozor! Dokazuje to jen toto. Není to příznak naivity, není to příznak lhostejnosti a ani negramotnosti. Je to jen důkaz toho, že Facebook není nijak vážná záležitost a ani ho tak nikdo nebere. Všechno co se v médiích předhazuje jako horké téma není tak docela pravda a všechno jsou to jen nepodložené úvahy. Facebook je pořád jen zdroj zábavy, svižné komunikace a možnosti sdílet mezi sebou nalezený obsah nebo fotografie. Pokud jde o zveřejňování informací, neumím si úplně představit, jak jde zneužít něčí e-mailová adresa nebo adresa trvalého bydliště, krom zaslání spamu nebo letáku na předplatné časopisu a to jak jistě uznáte, není veřejné ohrožení.

Alli

1 komentářů:

  1. souhlas!!! fb mám pravdu ráda je to pro mě především spojnice s kamarády které nemám možnost běžně potkávat...třeba s těma ze zahraničí a bez fb by sme se třeba těžko znovu scházeli...
    to neustálé strašení facebookem mi taky už docela vadí...mnoho povyku pro nic no...

    OdpovědětVymazat

 
Používá technologii služby Blogger.